top of page
  • Skribentens bildJan Röhlander

En fotografs tips till bröllopsplaneringen

Uppdaterat: 20 maj 2018

Jag tycker att jag har en hel del erfarenhet av bröllop. Har ju själv gift mig men även varit toastmaster på 5 bröllop, varit gäst på ett antal bröllop samt fotograferat 5 bröllop. Utifrån detta så delar jag med mig av mina tips till er som planerar ett bröllop. Allt utifrån min synvinkel som fotograf.


• Allt tar längre tid än planerat! Om det är satt 3 timmar till makeup och hår så räkna med 4 timmar. Denna mycket speciella dag behöver marginaler så var inte snål med tiden. För lång tid med förberedelser på morgonen minskar tiden för fotografering och det i sin tur ger mindre tid att ta bra bilder.


• Mat och dryck! Var noga med att planera för näringsintag. Det är en lång dag. Planera också in paus efter fotograferingen så att brudparet får hämta andan lite.

Planera bröllop

• Musik vid förberedelser kan vara mysigt.


• När det gäller gruppfotograferingar så bör det finns någon på plats som kan hjälpa till att samla rätt grupperingar. Det blir lätt förvirrat efter vigseln och många som gratulerar etc.


• Tänk foto men tänk inte på fotografen. Med det menas att ni skall se till att fotografen är med och får plats men bry er sedan inte om fotografen. Naturliga bilder är roligast. Fotografen säger till om det behöver göras något speciellt i olika situationer.


• Ta bort störande saker. När ni planerar var brudparet skall sitta vid middagen, titta bakom den platsen. Hur ser det ut där? Hänger det en tavla där, är det en lampa eller något annat som kommer synas på bilden? Just denna plats kommer vara väl fotograferad av alla så se vad som finns bakom och gör det så snyggt som möjligt.


• Be toastmaster hålla lite kontakt med fotograf och ev videograf så att alla är beredda vid speciella händelser så som kasta bukett, brudvals, tårta etc. Just tårtan behöver fotografen en stund med innan det skall skäras i den, allt för dokumentationens skull.


• Om fotografen skall sitt med vid bordet så placera honom/henne på en hörnplats, längst ifrån brudparet. Det skall vara lätt att ta sig därifrån för att fotografera det som händer.


• Färgat ljus! Om ni har en DJ anlitad och DJ’n fixar ljudet för tal etc så kanske han/hon även har ljussatt scenen. Detta kan såklart vara snyggt, men på bild blir det ofta illa. En far eller mor som håller tal och är röd, grön eller kanske blå i ansiktet av färgat ljus är inte snyggt. Be DJ’n att ha vitt ljus för tal etc och kör sedan färgat på dansen.


Finns såklart mängder av fler saker att tänka på men dessa hoppas jag kan vara någon till hjälp i planeringen för denna viktiga dag.



174 visningar6 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page